Pred početak sezone – Zdeslav Vrdoljak

U vaterpolskim i sportskim krugovima jako dobro poznat, nekadašnji kapetan Barakuda, nositelj titule svjetskog prvaka, srebrni na Olimpijadi u Atlanti…itd. Mišljenja smo da ga ljubiteljima i poznavateljima vaterpola ne trebamo posebno predstavljati. Ponikao u Mornarevoj vaterpolo školi, dugogodišnji igrač i trener; novi a opet stari (odnosno u najboljim godinama) trener seniorske momčadi Zdeslav Vrdoljak;

Zdejo, prije tri sezone si se povukao sa mjesta trenera seniora i sad ponovni povratak. Zašto odlazak, a ujedno zašto povratak na seniorsku klupu?

” Odlazak jer sam se umorio, a povratak jer sam se odmorio. Zezam se ali kada bi u jednoj rečenici trebao dati odgovor, to bi bilo to.
Ipak, povukao sam se nakon 6 godina rada sa seniorima. Zaista me je tih 6 godina iscrpilo. Trebala mi je pauza. Odmor.
Evo 2 godine omladinski pogon, juniori i kadeti i reka bi Ričard “ka novi san” to je ujedno i razlog mog povratka.”

Do nedavno si bio na klupi Kadeta, možeš li mi povući paralelu između klupe Kadeta i klupe seniorske momčadi?

“Apsolutno ne mogu!
Kadeti su gušt, igra, zabava….. Kadete odgajaš, kadete vodiš sa smješkom. Možda se tu i tamo zaigra pokoji ambiciozni roditelj sa karijerom svog sina pa pokvari veselje. Ali to je tako i valjda je to normalno.
Seniori su puno zahtjevniji u svakom pogledu. Puno više ozbiljnosti, rada…. Traži se rezultat, napredak., forma. Sezona je duga, veliki broj utakmica. Puno tu ima izazova. Odnosi između igrača, odnosi igrač trener, priča se o ugovorima, plaćama…A opet i seniori su gušt. To su na kraju krajeva sve Mornareva dica. Momci koji su odgojeni igrački i ljudski u našem klubu. Svi su prošli Mornarevu školu; od barba Damira do Zvone Ivanka. Svi imaju taj Mornarev karakter, Mornarev gušt!! To vam je šlag na torti ovog kluba! “

Znamo da Mornar ima jako mladu seniorsku momčad i oslanja se samo na igrače iz svog pogona. Obzirom na to, kakva su tvoja očekivanja kao trenera za nadolazeću sezonu?

“Nemam nikakva očekivanja. Ne razmišljam na taj način. Za sada treniramo odlično. Ekipa je mlada, ali ne i bez iskustva. Neki igrači iza sebe imaju 4-5-6 sezona seniorskog vaterpola. Imamo širinu i kvalitetu. Dakle vjerujem da ćemo igrati dobro i da će naši navijači biti zadovoljni. Jedva čekam da počnu utakmice!”

Obzirom na tvoje ogromno znanje i iskustvo koje možeš prenijeti na mlade, razlika između mladih igrača nekada i sada?

“Teško mi je na ovo pitanje odgovoriti. Teško mi je uspoređivati. Mornarevi mladi igrači do seniora dolaze spremni u svakom smislu. Tehnički, taktički, fizički. I onda ide onaj najteži dio, prelazak u seniorski vaterpolo, a to znači: ozbiljan trening, odricanja, opredjeljenje za sport….. zadnjih godina iz Mornara je izašlo baš puno odličnih igrača. Nadam se da će i ovi sada za koju godinu uz predan trening postati vaterpolisti.”

Zdeslav Vrdoljak

 

Od ove sezone ponovno se igra regionalna liga gdje nastupaju klubovi iz Srbije, u kojoj se zadnje vrijeme jako mnogo novca ulaže u vaterpolo. Smatraš li da su utakmice protiv tako jakih protivnika dobre za mlade igrače poput Mornarevih?

“Svaka utakmica je dobra. Protiv boljih učiš, protiv lošijih učiš pokazati da si bolji.”

U momčadi imaš i svog sina Marina, koji je prošlu sezonu bio najbolji strijelac Mornara. Za naše čitatelje, kakav je odnos između oca i sina u kontekstu trener – igrač?

“Trudim se, nije mi lako!! A nije ni Marinu. Ipak najteže je mami sa nama!”

Čega te možda najviše strah kao trenera seniora? Koja bi bila najgora noćna mora tebe kao trenera?

“Najvažniji su mi odnosi, povjerenje, ekipa, zajedništvo. Eto, strah me da u tome ne uspijem, da ne budemo, svi skupa jedna prava ekipa.”

Za kraj, mogu li mladići Mornara pomrsiti račune nekom od jakih protivnika ovu sezonu?

“Bilo bi to fantastično!! Zašto ne!!”

Zahvaljujemo Zdeji što nam je posvetio dio svog vremena, a ujedno želimo njemu i cijeloj momčadi što uspješniju sezonu.

Naprid Mornari!

Scroll to Top