Nova sezona regionalne vaterpolo lige

SPLIT, 25 – 28.11.2021

Mornar BS domaćin je turnira skupine”B” – Regionalne Premier lige, koji će se odigrati u Splitu, u terminu od 25 – 28.11.2021 g. Iz naše zemlje dolaze nam tri predstavnika; Mornar BS, Jadran te Solaris, iz Srbije su nam tu KVK Radnički iz Kragujevca te Crvena Zvezda iz Beograda, dok nam iz Crne Gore stiže kotorski Primorac. U isto vrijeme, u glavnom gradu Srbije će se odigrati turnir “A” skupine u kojoj su – Jug Adriatic osiguranje, Mladost, Budva, Šabac, Jadran (HN) i domaćin Novi Beograd.

Ritam utakmica je ubitačan, u svega par dana svaka momčad treba odigrati po pet teških (govorimo iz naše perspektive!) utakmica. Na uvodnoj slici članka nalaze se raspored i termini naših utakmica, gdje nam je možda najzahtjevniji dan 26.11, kada imamo dvije utakmice u istom danu. Očekivanja od turnira nam nisu prevelika, jer iz naše skupine čak tri ekipe nastupaju u elitnom vaterpolo takmičenju, Ligi Prvaka – Jadran ST, KVK Radnički te Crvena Zvezda, podatak koji priča svoju priču o snazi i kvaliteti tih ekipa.


🔻 Turnir otvaramo protiv sugrađana iz Jadrana, gdje nam je već dobro poznato što možemo očekivati. Susreli smo se nedavno u utakmici PH – gdje momčad Jadrana nije imala većih poteškoća za ostvarivanje bodovnog cilja. Možda još nisu posložili sve kockice u igri za utakmice Lige Prvaka, ali obzirom na razliku u kvaliteti, širinu klupe … to im u utakmicama ovakvog tipa neće biti ni bitno.


🔻 Drugi dan turnira stavlja na test našu kompletnu fizičku i psihičku spremu. Direktno s jutarnje kave uskačemo u bazen na megdan Primorcu iz Kotora, s kojima bi se već dalo ili bar trebalo dati parirati. Slično kao i mi, oslanjaju na svoje mlade igrače ponikle u tradicionalno dobroj kotorskoj vaterpolo školi. Jedan od takvih, trenutno najistaknutiji, upravo je mladi Dušan Matković koji je nastupio za selekciju Crne Gore na nedavnoj Olimpijadi u Tokiu. Kako ipak dolaze iz zemlje gdje su poprilično fanatični po pitanju vaterpola, uvjerenja smo da će i oni biti (ili već jesu) jedna solidna momčad, kojoj papir daje manju prednost ali …  ostavimo sve opcije za sada otvorene. Istoga dana ali u popodnevnom terminu očekuje nas Solaris. Još jedna solidna, mlada i perspektivna momčad, gdje bi utakmica (ovisno o brojnim faktorima) mogla krenuti u bilo kojem smjeru. Mišljenja smo da u natjecanje ulaze s manjom prednošću, obzirom da su ovu sezonu krenuli dosta ranije od nas s službenim takmičenjima (LEN-a Kup), pa su samim tim imali i više vremena za napredak i uigravanje momčadi. Trener Jure Marelja radi odličan posao i Solaris će ovu sezonu (posebno u Crnici) biti jedna jako “nezgodna” momčad.

 


🔻 Treći dan u 4.kolu turnira, protivnik nam je ekipa aktualnog prvaka Srbije, a ujedno i prošlogodišnjeg pobjednika Regionalne Lige, KVK Radničkog iz Kragujevca. Klub koji ima respektabilnu momčad i definitivno nisu protivnik za poželjeti. Apsolutni su favorit utakmice i mišljenja (ustvari uvjerenja, ali ajde….) smo da ovdje nema nekih nikakvih dilema. Srbija posljednje vrijeme ulaže poprilične sume novca u razvoj i napredak vaterpola, pa kada k tome još dodamo planski i metodičan rad, rezultati im definitivno ne izostaju. Radnički je posljednju utakmicu prije ovog turnira odigrao upravo u Ligi Prvaka – prošli petak 19.11, gdje su naposljetku ipak poraženi od moćne talijanske ekipe Brescie.


🔻 Posljednji dan i zadnje kolo turnira, odigrati ćemo protiv beogradske Crvene Zvezde, prošlogodišnje brončane ekipe Prvenstva Srbije te ovogodišnje učesnice Lige Prvaka. Kako joj sam natjecateljski status kaže, još jedna odlična ekipa gdje su šanse debelo na strani protivnika (ne njihovog nego našeg). Prethodni vikend pružili su dostojan otpor jednoj od najboljoj momčadi svijeta – Pro Reccu, gdje su kao gostujuća momčad na kraju izgubili samo s 6 golova razlike. Laiku bi to možda izgledalo kao neuspjeh, ali za dobre poznavatelje vaterpola koji poznaju status Pro Recca, to je ipak poprilično solidan rezultat.


Obzirom na sve gore navedeno, očekuju nas jako teški i tmurni dani. Turnir koji će nas guliti sloj po sloj, turnir od kojeg ćemo učiti kako ulaziti u svlačionicu šutke, ali ujedno i turnir koji će poslužiti kao jedna jako dobra škola. Možda nam je u svemu nekako najviše žao, što baš na isti dan turnira igramo protiv ekipa Primorca i Solarisa, s kojima bar možemo polagati nade u nekakav moguć pozitivan rezultat – ali što je, tu je. Turnir će biti težak, iscrpljujuć … a oni koji ga prežive, moći će o njemu pričati svojoj djeci i unucima. Koliko god da će natjecanje s jedne strane biti zahtjevno, s druge imamo olakotnu okolnost što u njega ulazimo bez velikih (bolje reći jako malih) očekivanja. Idealno je da naši mladići uz ovako moćne protivnike, iskoriste priliku za stjecanje iskustva, koje će utrti put izgradnji jedne stabilne i kvalitetne seniorske ekipe. Za vrijeme dok ovo čitate, sadašnjost je već poslala prošlost – pa je tako budućnost jedino s čim eventualno možemo računati.

Poznata izreka kaže; željezo se kali u vatri, čovjek u problemima! A Mornari? … mornari se kale u olujama! Pa neka oluje počnu!

Rezultate utakmica moći ćete pratiti na službenoj stranici lige, na linku:

REGIONALNA VATERPOLO LIGA

🔻 NAPOMENA: Ulazak na tribine je slobodan, ali isključivo uz važeću COVID potvrdu te uz obvezno nošenje zaštitnih maski! 🔻

Naprid Mornari!

Scroll to Top